Czech - Kostelecké uzeniny  English - Kostelecke uzeniny
Kontaktní formulář
Kostelecké uzeniny - aktuality

Rozšíření výrobní kapacity salámů s ušlechtilou plísní na povrchu

15.11.2015

  „Jedná se o velice náročnou a specifickou výrobní činnost, kdy součástí receptury produktů je ušlechtilá plíseň. Aby byla minimalizována možnost kontaminace jiných výrobků touto plísní, musí být tyto výrobní prostory odděleny do samostatného provozu. Po produktech z této výrobny nám významně stoupá poptávka v Česku i v zahraničí, a tak jsme přistoupili k rozšíření výrobních kapacit,“ uvádí Michal Jedlička, generální ředitel. V nové hale se vyrábí prémiové salámy jako Křemešník, Kostelecký Uherák, Hermín nebo Čeřínek. „Původní hala nestačila pokrýt poptávku. Současná měsíční kapacita fermentovaných výrobků s kulturní plísní je díky nové výrobně navýšena na 115 až 125 tun,“ dodává Jedlička. Všichni pracovníci přitom musí dodržovat zvláštní pracovní postupy v souvislosti se zachováním specifického klimatu uvnitř výrobny.

 Pohled do výroby

Receptura? Jedině vlastní z Kosteleckých uzenin

Všechny produkty, které se v Kosteleckých uzeninách vyrábějí, vznikají na základě originální chráněné receptury. „Zákazníkům umíme nabídnout i jiný chuťový profil výrobků, ale vše vždy vzniká s přispěním našeho know-how,“ doplňuje Jaromír Kotoun, ředitel závodu, který má tento výrobní provoz na starosti. První uzeniny s ušlechtilou plísní opustily novou výrobní halu na konci letošního září. „S ostrým provozem jsme začali ihned po ukončení testovací fáze. Naše prémiové produkty jsou v současné době k dostání v maloobchodní síti nejen v České republice, ale i na Slovensku, v Německu, v Nizozemí nebo v Maďarsku,“ říká s patřičnou hrdostí Jaromír Kotoun.


Výroba salámů s plísní neboli fermentace

Fermentace je přirozený proces používaný při výrobě potravin již více než dvě tisíciletí. V zásadě jde o působení přirozených mikroorganismů, které způsobí přeměnu původní suroviny v něco naprosto úžasného – ať už se jedná o salámy nebo třeba sýry. Působení enzymů (tzv. fermentů) je v dnešní době cíleně řízeno. Aby se zabránilo působení nežádoucích bakterií, přidají se na začátku výrobního procesu k surovině jen ty potřebné mikroorganismy. Stejně tak se „očkují“ salámy přírodní potravinářskou plísní - přesně takovou, jaká je k jejich vrcholné kulinářské formě potřebná.
Kostelecké uheráky jsou hotové zhruba za 42 dní. Po celou tuto dobu jsou salámy pod přísným dozorem – hlídá se teplota, vlhkost i proudění vzduchu. To vše je nutné pro úspěšnou fermentaci a následné sušení a zrání.

KOSTELEC_Mr_BUTCHER

 

www.agrofert.cz
www.agrofert.cz - compliance
Toto jsou internetové stránky společnosti Kostelecké uzeniny, a.s., č.p. 60, 588 61 Kostelec, Česká republika,
IČ: 46900411, DIČ: CZ46900411, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, oddíl B, vložka 835.
Společnost Kostelecké uzeniny, a.s. je členem koncernu AGROFERT řízeného společností AGROFERT, a.s.,
se sídlem Praha 4, Pyšelská 2327/2, PSČ 149 00, IČ: 26185610.