Czech - Kostelecké uzeniny  English - Kostelecke uzeniny
Kontaktní formulář
Kostelecké uzeniny - aktuality

Čtvrtý vítěz v soutěži sváteční chlebíček

04.1.2017

Poslední výhru 10.000,- Kč v soutěži Sváteční chlebíček s Křemešníkem vybojovala paní Marie Trněná, která svým perníkovým chlebíkem s kachní paštikou a karamelizovanými jablky zaujala porotu nejvíce.

Perníkový chlébchlebicek4
250g medu
125g černé chlebové (žitné) mouky
1 balíček prášku do perníku (koření)
1 žloutek
25g cukru
125g bílé mouky

Rozehřátý med smícháme s černou moukou, do které jsme zamíchali prášek do perníku. Necháme trochu odpočinout.

Přidáme rozšlehaný žloutek, cukr a bílou mouku. Vypracujeme těsto, které vtlačíme do dobře vymaštěné chlebové formy a pečeme při dobrém žáru asi 40min.

Kachní paštika FOIE GRAS
0,300 kg kachní játra
sůl a mletý bílý pepř
10g cukru krupice
30 -50ml kvalitního koňaku
30 -50ml vína
1 -1,5 litru kachního nebo vepřového sádla

Játra osolte, opepřete, přidejte cukr, alkohol a prsty opatrně promíchejte. Přikryjte a nechte v chladu odležet 2 hodiny a podle potřeby ještě dotáhněte.

Z ochucené směsi vytvořte jeden až dva válečky: hmotu přesuňte stěrkou na kus potravinové folie a upravte do přibližného tvaru. Pomocí folie vytvarujte váleček o průměru 4-5 cm, zabalte, utáhněte a zatočte na koncích jako bonbon.

Váleček propíchejte párátkem, aby mohly uniknout všechny vzduchové bublinky a v terině nevznikly póry. Potom ho zabalte ještě jednou do folie a pak do alobalu. Vložte na hodinu do mrazničky. Rozehřejte sádlo na 70°C.

Přesuňte váleček z mrazáku do formy na srnčí hřbet a zalijte horkým sádlem o teplotě max. 75°C, jinak se oddělí tuk z jater. Nechte zchladnout a pak uložte do druhého dne v lednici.

Karamelizovaná jablka
1 jablko, 100g třtinového cukru, 50g másla, petrželka, mletý černý pepř, limetová šťáva, sůl, citronová kůra, 100ml suchého bílého vína

Jablka oloupejte, odstraňte jadřince a nakrájejte na malé kostičky. V pánvi rozpusťte cukr na karamel a pět minut vařte s vínem a kořením. Přidejte máslo pro zjemnění.

Rozmělněte část paštiky foiegras-asi 100g vidličkou a smíchejte s najemno nakrájeným Křemešníkem 100g, a zkaramelizovanými jablky, dochuťte solí.

Perníkový chléb potřete vrstvou pomazánky. Ozdobte salátem, kolečky Křemešníku, jablky a kuličkami z Kachních foiegras, obalenými v nadrcených pistáciích.

Celou sbírku chlebíčku najdete na www.salamkremesnik.cz

www.agrofert.cz
www.agrofert.cz - compliance
Toto jsou internetové stránky společnosti Kostelecké uzeniny, a.s., č.p. 60, 588 61 Kostelec, Česká republika,
IČ: 4690041, DIČ: CZ46900411, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, oddíl B, vložka 835.
Společnost Kostelecké uzeniny, a.s. je členem koncernu AGROFERT řízeného společností AGROFERT, a.s.,
se sídlem Praha 4, Pyšelská 2327/2, PSČ 149 00, IČ: 26185610.